úterý 9. listopadu 2010

SONY šetří na PS4

Čím starší je PS3, tím více se dozvídáme o budoucích parametrech jejího nastupce PS4 a ani jedna ze zpráv není pozvbudivá. Zdá se, že po osudném omylu s PS3, do které sice v SONY při návrhu nacpali všechno co šlo, ale následně na tom prodělali kalhoty (jak se ví, SONY na PS3 vydělává teprve několik měsíců a objem peněz, který musela do dotování hardware vrazit by směle stačil na nákup konkurenčního Microsoftu) bude další model konzole spíš budgetová varianta.

Podle posledních zpráv totiž nejen, že v PS4 pravděpodobně z finančních důvodů nebude optická mechanika, ale PS4 dokonce ani nebude podporovat nové standardní rozlišení Ultra HD, které budou podporovat všechny nové televize od roku 2011 (a TV Tesla už ho podporují od roku 1968, ovšem jen ve skrytém režimu pro členy grémia KSČ). Ultra HD má 7680 na 4320 bodů, což konečně umožní vychutnat si obraz na vaší 82 cm velké televizi naplno a nekoukat se na ty kostičky ve Full HD. Umožnuje také konečně využít vaší reproduktorovou soustavu, protože jak koneckonců každý ví, 7.1 soustava už je zastaralá cca od roku 1985 a jedinci myslící na budoucnost už nakoupili 22 reproduktorů a 2 subwoofery, aby si mohli užít prostorov zvuk (montážní lišty na strop nejsou v ceně !).


Podle dalších zpráv od agentury JPP nebude PS4 v základu obsahovat ani HDD (všechna data budete mít v rámci povinné PSN Plus na serveru SONY), ani ovladač (SONY MOVE+ počítá s tím, že v ruce budete mít jen tlačítka (bez těch se nikdo neobejde) na fólii a zbytek zvládne snímat kamera) ani wi-fi a konektor pro Ethernet bude dokoupitelný (cena podle rychlosti). Konzole bude také obsahovat kliku, dynamo a 5 palcový monochromatický display, aby bylo možné jí použít v rozvojových zemích, kde není elektřina.


SONY tak doufá, že náklady na výrobu jedné konzole (která se bude od začátku vyrábět v Indii pomocí dětské síly) takto stlačí na 50 USD a naprosto vytlačí z trhu XBOX720 i Wii HD. To umožní prodat na celosvětovém trhu v rámci projektu "PS4 pro každé dítě" (One PS4 per child) 150 milionů konzolí během prvního roku.

Bohužel šetření na technologiích má i své stinné stránky. Když se o budoucích hardwarových parametrech dozvěděl Kazunori Yamauchi z Polyphony Digital, prohlásil, že přesouvá vývoj GT6 (na které se pracuje už asi 5 let a proto taky tak dlouho trvá vydání GT5) na konkurenční platformu Wii HD2, která Ultra HD podporovat bude. Plánovaný datum vydání GT6 se tak posunul o dalších 8 let na rok 2028, protože o tom, že se Wii HD2 bude vyrábět ještě neví ani samo Nintendo.

Žádné komentáře:

Okomentovat