pondělí 20. prosince 2010

Literatura pro mentálně vyspělé

Pokud vám není aspoň 35 let, nemáte IQ aspoň 140 a minimálně jeden vysokoškolský titul (přednostně MuDr. JuDr., MVDr., RNDr. a nebo úplně nejradši RSDr.), jděte rovnou pryč, protože následující článek je určen pro intelektuály a stejně mu nebudete rozumět. Nevyzrálé děti, xboty, roboty a socky s platem pod 2000 EUR tu prostě netolerujeme. Hola, holoto, pryč s vámi !

Tak, zbyla nám tu intelektuální elita, takže můžeme začít. Na začátek jedna jednoduchá otázka. Čtete ? Vynechte odborné články z vědeckých časopisů zabývající se klesajícím výskytem Jestřábníku krkonošského a důkazem, zda je vliv posypových materiálů a stoupajícího množství lyžařů možné vyjádřit matematicky logaritmickou funkcí nebo jestli k tomu stačí i polynom třetího řádu a soustřeďte se na krásnou literaturu. Nic co ? Proto vám přinášíme tip na literaturu, kterou prostě nesmíte minout a jejíž neznalost zaslouží vrácení vysokoškolského diplomu a přehodnocení známky z tělocviku na základní škole. O co jde ?

No přece o geniální, futuristickou, výpravnou a literárně nepřekonanou sérii knih o Neználkovi ! Jestli jste se teď začali šklebit a trousit koutkem úst něco o tom, že jste tuhle komunistickou agitku četli ve třetí třídě (mateřské školky) a už tehdy vám připadala hrozná, tak je vidět, že váš intelekt je jen falešná představa a měli byste změnit zaměstnání a nastoupit k PS a.s.. Série o Neználkovi je totiž jediná krásná literatura, kterou čte JOE ! Důkazem budiž přiložená fotka i JOEovo vyjádření:

joe "... trilogia neznalka je doma .. foto neskor .. som v praci .. oleeeee .. balik 3 a pol kila." 20.12.2010 13:34


Podívejme se, co o knihách píše Wikipedie:

Neználek (rusky Незнайка [něznajka], slovensky Nevedko [něvedko]) je hlavní postava pohádkových knih Nikolaje Nosova o městě Kvítečkově a jeho obyvatelích. Jméno odkazuje na jeho neznalost, naivitu až hloupost, s níž poznává svět kolem sebe. Patří mezi človíčky („malíčky“), což jsou zmenšené varianty běžných lidí s mentalitou dětí. Zejména ve druhém a třetím díle lze nalézt snahy o více či méně nápadnou propagaci myšlenek komunismu.

Neználkovy příhody

V této knize se čtenář seznamuje s městečkem Kvítečkovem a jeho obyvateli. Díky Neználkově naivitě vznikne řada situací, které odhalují charaktery postav. Příběh vrcholí cestou balonem zakončenou ztroskotáním u podobného městečka, obývaném „malenkami“ – ženskou variantou človíčků. Kniha je určena pro menší děti.

Neználek ve Slunečním městě

V této knize se Neználek se dvěma přáteli vypravuje vybaven kouzelnou hůlkou na cesty. Doputuje do Slunečního města, jakési utopické země, kde neexistují peníze a všichni mají všeho dostatek. Díky zásahu kouzelné hůlky spustí módní vlnu, která město bezmála zničí. Kniha je určena pro starší děti než první díl.

Neználek na Měsíci


Tato kniha má spíše charakter sci-fi románu spojeného s prokomunistickou agitkou. Neználek spolu s přítelem Buchtíkem omylem použijí prototyp rakety a dostanou se na Měsíc. V jeho nitru objeví človíčky žijící v antiutopické kapitalistické společnosti. Tou jsou oba hrdinové zvolna semleti až na její dno. Po řadě dobrodružství jsou zachráněni svými kamarády, kteří za nimi doletí další raketou a spustí komunistickou revoluci. Kniha často využívá tradičních prototypů kapitalistů z komunistické satiry i relativně ponuré popisy společenské spodiny v západních společnostech, opět adaptující klišé sovětské „dospělé“ literatury. Z celé série je třetí díl patrně nejpolitičtější.


Takže mazejte do knihkupectví (antikvariátu) si doplnit vzdělání ! :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat